Sallate me thjerreza jeshile

* 1 gote uji thjerreza jeshile
* 1/2 gote uji oriz
* 1 qepe e madhe
* 3-4 qepe te njoma, jeshile
* 1-2 karrota te renduara
* domate
* koper
* majdanoz
* mendez e njome (nenexhik)
* vaj ulliri
* lengu i 1 limoni
* piper i zi
* kripe

Ne nje tenxhere hidhni thjerrezat jeshile dhe mbulojini me uje, zijini derisa te zbuten mire.
Ne nje tenxhere tjeter zini orizin me 1 gote uji uje.
Kullovi thjerrezat dhe perzini me orizin. Qepet pritini ne forme gjysem rrethi dhe skuqini, siper shtoni karrotat dhe vazhdoni ti skuqni per 2-3 minuta dhe shtojani thjerrezave dhe orizit.
Shtoni edhe jeshillliqet e prera, erezat, kripen dhe lengun e limonit. Zbukurojeni me domate.
Ju befte mire.

Mish me zarzavate - Bahcevan Kebabi - Turke

Per 8 veta:
* 1 kg mish qingji i prere ne copeza te vogla
* 2 kokrra qepe te prera si per gjelle
* 2 karrota te prera kub
* 2 patate te prera kub
* 3-4 speca te prera ne copa te medha (ne 2 pjese)
* 3 domate te qeruara dhe prera ne feta
* 2 luge gjelle vaj ulliri
* 1 luge gjelle salce
* kripe

Ne nje tenxhere hidhni vajin e ullirit, qepet dhe mishin dhe skuqini dhe lerini te piqen derisa ta thithin ujin.
Ne nje gote me uje te valuar shkrini 1 luge gjelle salce dhe hidheni mbi mish. (kete gote shtojeni vetem pasi mishi te kete thithur uji e vet se perndryshe uji behet i turbullt) Perzini 1-2 here, pastaj shtoni uje derisa te mbulohet komplet mishi.
Ne nje tenxhere skuqni karrotat dhe patatet derisa te jene gjysem te skuqur. Pastaj hidhni ne nje pecete letre qe ti thithe vajin.
Hidhni mishin ne tepsi dhe siper shtoni zarzavatet. Zbukurojeni siper me speca dhe domate. Mbuloni tepsine me leter (folie) aluminiumi.
10-15 minuta para servisit futeni ne furre te ngrohur me para.
Mund ta servirni me pilaf.
Ju befte mire.

Qofte me patate

Per Qoftet:
* 1/2 kg mish i grire
* 2 feta buke(mesi) e lagur dhe e shtrydhur
* 1 veze
* 2 luge gjelle qumesht
* 1 thelp hudhre e shtrydhur
* 2 luge gjelle vaj ulliri
* majdanoz
* piper i zi
* rigon
* kripe
Te tjerat:
* 5 patate
* 6-7 speca
* 3 domate
* 1 filxhan kafeje vaj ulliri
* piper i zi
* kripe
* 1 filxhan kafeje uje i valuar

Perzini mire te gjithe perberesit e qofteve dhe kete brum lereni nje nate ne frigorifer.
Prisni patatet ne forme rrethore dhe hidhini siper kripe dhe piper te zi. Ne nje tepsi hidhni vaj ulliri dhe patatet. Prisni specat ne copa te medha (ne 2 pjese) dhe hidheni siper patateve. Qeroni domatet rendojini dhe hidhini siper specave.
Siper shtoni qoftet ne nje madhesi pak me te madhe se nje arre dhe hidhini 1 filxhan kafeje uje te valuar. Tepsine mbulojeni me nje leter (folie) aluminium dhe piqeni ne furre ne 250'C derisa patatet te zbuten.
Ju befte mire.

Imambajelldi

* 5 patellxhane
* 2 qepe
* 6-7 thelpinj hudhre
* 7 speca
* 6 domate
* 2 gota uji vaj
* 2 luge gjelle vaj ulliri
* majdanoz
* piper i zi
* kripe
* lengu i nje limoni

Qeroni patellxhanet, nje shirit po, nje jo dhe hiqni vetem pjesen jeshile te bishtit se ndryshe prishen. Lerini per 15min. ne uje te kripur. Pastaj skuqini nga te gjitha anet, ne tenxhere me 2 gota uji vaj, derisa te zbuten. (nqs nuk skuqen nga te gjitha anet mund te nxihen, gjithashtu zjarri duhet te jete i forte perndryshe thithin shume vaj.) Pasi te skuqen te gjitha merrini ne peceta buke prej letre.
Prisni qepet ne forme gjysem rrethi, prisni shume holle specat dhe hudhrat dhe skuqini ne tigan me vaj ulliri. Shtoni siper domatet e qeruar dhe te grira. Skuqini te gjitha mire derisa te thithe ujin dhe te filloje te trashet. Shtoni kripe, piper dhe majdanoz dhe fikni zjarrin.
Rreshtoni patellxhanet ne tepsi, hapni mesin me ndihmen e nje luge (mund ti hapni mesin edhe para se ti skuqni por mund te thithe me shume vaj) dhe mbushni me masen e pergatitur.
Sipas deshires siper mund ti vini nga nje gjysem speci. Lengun me domate te ngelur ne tigan hidheni ne tigan, hidhni edhe lengun e limonit siper dhe piqeni ne furre ne 200'C per 10-15min.
Ju befte mire.

Qofte me patellxhane

15 cope

* 1.5 kg patellxhane te gjate dhe te holle
* 4-5 speca te prere trashe
* 3-4 domate te vogla
Per Qofte:
* 1/2 kg mish i grire
* 1 veze
* 1 qepe
* 2-3 thelpinj hudhre
* 2-3 feta buke (vetem mesi, te thara ne furre dhe grira ne mikser)
* kripe
* piper i zi
Per Salce:
* 2-3 domate
* 1.5 filxhane kafeje uje
* vaj
* kripe

Prisni nga nje shirit lekuren e patellxhaneve dhe prisni ne feta per se gjati, pastaj lereni per 15 min. ne uje me kripe.
Perzini mire te gjithe perberesit e qofteve per pak minuta. Nga brumi kepusni copa ne madhesi pak me te vogel se nje veze. Rreshtojini ne nje tepsi xhami dhe futini ne furre ne 200'C.
Nderkohe qe piqen qoftet, skuqni patellxhanet sa te fillojne te marrin pak ngjyre.
Ne nje kupe zupe vini dy feta patellxhane terthorazi, siper vini nje qofte dhe mbylleni me patellxhanet, ktheni kupen permbys dhe vejeni ne ne tepsi. Siper veni nje fete domate dhe nje copez spec dhe nje stikadenti qe ta mbaj mire dhe futini ne furre ne 200'C.
Per salcen, rendoni domateti skuqini pak ne vaj shtoni ujin dhe kripen dhe lereni te ziej. Hidheni siper pjatave gjate servirjes.
Ju befte mire.