Tiramisu








* 300 gr biskota savoiardi (ose petit beurre)
* 5 veze
* 7 luge gjelle sheqer
* 400 gr. djath mascarpone
* 2 luge gjelle nescafe (ose me kafe ekspres)
* kakao

Ndani te bardhat e vezeve nga te verdhat. Ne nje ene hidhni te verdhat, shtoni 4 luge gjelle sheqer dhe perzini me mikser. Pastaj shtoni 400gr mascarpone dhe perzini me mikser.
Ne nje ene tjeter hidhni te bardhat e vezeve dhe perzini me mikser derisa te trashet. Pasi te trashet shtoni 3 luge gjelle sheqer dhe perzini me luge, pastaj kete mase shtojani asaj me te verdhat e vezeve.
Ne tepsine prej qelqi vini biskotat savoiardi(mund te perdorni edhe biskota te thjeshta (biscotti secchi)) te cilat me perpara duhet ti kaloni ne nje ene ku keni shkrire nescafen ose me kafe ekspres. Biskotat rreshtojini ne menyre qe pjesa me sheqer te jete lart. Siper hidhni kremin e pergatitur me mascarpone, pastaj ne te njejten menyre biskotat e lagura ne kafe dhe perseri siper kremin dhe ne fund hidhni kakao persiper. Lereni ne frigorifer per te pakten 3 ore.
Ju befte mire.

Tiramisu me kek

* 1 kek i gatshem
* 2 luge caji nescafe
* 1 gote uji uje
* 2 gota uji qumesht
* 2 kokrra veze ( e verdha)
* 2 luge miell
* 3-4 luge sheqer
* 200 gr. djath i shkrire, krem(philadelphia)
* kakao

Ne nje tenxhere hidhni qumeshtin, te verdhen e vezeve, miellin, sheqerin dhe merreni ne zjarr te ngadalte,perzieni vazhdimisht derisa te behet si muhalebi.Pastaj shtoni djathin dhe perzieni mire derisa te formohet nje mase homogjene. Nga ana tjeter, shkrini nescafen ne nje gote me uje dhe me te lagni siper pjesen e poshtme te kekut, hidhni gjysmen e mases si muhalebi dhe pastaj vini pjesen e siperme te kekut, lagni edhe kete pjesen tjeter te kekut nga siper, pastaj hidhni edhe pjesen tjeter te muhalebise dhe siper hidhni kakao. Lereni ne frigorifer per te pakten 3 ore.
Ju befte mire.

Embelsire me fiq te thate

Keku:
* 6 kokrra fiq te thatee, te lagur, te prere ne copa te vogla
* 1 gote uji sheqer
* 1 gote uji miell
* 1 gote uji arra
* 3 veze
* 1 luge caji sode buke
Sherbeti:
* 1.5 gota uji uje
* 1/2 gote uji sheqer
* 1 luge gjelle nescafe
Muhalebi:
* 1 lt qumesht
* 2 luge gjelle miell
* 2 luge gjelle niseshte
* 5 luge gjelle sheqer
* 50 gr gjalp para heqjes nga zjarri
Siper muhalebise:
* 75 gr panna montata pluhur (whipped cream/krem shanti/ shllag)

Per kekun, rrihni mire vezet dhe sheqerin, shtoni miellin, arrat dhe soden e bukes dhe perzini.
Ne fund shtoni fiqte, kete perzierje hidheni ne nje tepsi xhami drejtkendeshe dhe piqeni ne furre ne 160'C. ( duhet te piqet ne temperature te ngadalte per shkak te fiqve.)
Ne nje tenxhere hidhni te gjithe perberesit e muhalebise dhe pasi te behet, prisni 5 minuta dhe pastaj shtoni kremin panna pluhur. Perzieni mire kete mase me mikser. (Nqs skeni kremin panna pluhur behet edhe pa te).
Pasi keku te jete pjekur, lereni 3-4 minuta qe te ajroset.
Perberesit e sherbetit (pa i zier) hidhini mbi kek. Pas 5 minutash hidhni muhalebine dhe pastaj futeni ne frigorifer per 2-3 ore.
Ju befte mire.

Embelsire me buke te thekur

* 10-12 feta buke e thekur
* 2 gota uji sheqer
* 750 gr. qumesht
* 3 luge gjelle miell
* 2 luge caji vanilie
* 1 gote uji qumesht (pervec 750gr.)
* 2 gota uji uje
* 1 pakete(150 gr) panna montata pluhur (whipped cream/ krem shanti/ shllag)
* arre kokosi ose arra

Rreshtoni buken e thekur ne nje tepsi drejtkendeshe xhami. Ne nje tenxhere digjni pak sheqerin, pastaj shtoni qumesht. Kete perzierje hidheni siper bukes se thekur nderkohe qe eshte e nxehte.
Ne nje tenxhere hidhni 750 gr. qumesht, miellin dhe vanilien dhe perzieni derisa te formoni nje mase si muhalebi. Hidheni kete mase siper bukes se thekur. Ne nje ene, tas, pergatisni kremin panna dhe hidheni ne katin e siperm. (Nqs nuk keni mund te mos ia hidhni) Zbukurojeni me arre kokosi ose arra.
Ju befte mire.

Embelsire me kungull




* 2 kg kungull i embel
* 1 kg sheqer
* 1 filxhan kafeje uje



Qeroni kungullin, lajeni dhe priteni ne copa te trasha (pak a shume si shalqi, pak me e trashe).
Hidheni ne nje tenxhere, siper hidhni sheqerin dhe ujin dhe lereni te ziej te zjarr te ngadalte derisa te zbuten kungujte.
Mund ta beni edhe pa i hedhur uje fare por ne kete rast duhet ta lini nje nate gjithe naten ne tenxhere bashke me sheqerin dhe pastaj ta zieni.
Servireni me arra siper.
Ju befte mire.