Kurabije Parisi



* 3 te verdha veze
* 1 gote uji sheqer puder
* 250 gr gjalp
* 1 luge caji sode buke
* 1 gote uji arra te thyera
* arra
* miell
Per siper:
* te bardhe veze

Sheqerin puder dhe gjalpin perzijini ne nje ene.Pastaj shtoni vezet, soden e bukes, arrat dhe miellin. Nga brumi qe eshte ne nje trashesi mesatare, beni topa dhe rreshtojini ne tepsi. Veni siper nga nje gjysem arre dhe futeni ne furre te ngroheni duke i lene te piqen me 180'C.
Ju befte mire.

Patellxhane me patate



* 5 patellxhane
* 2 qepe
* 7 thelpinj hudher
* 7-8 speca (ca mund te jene edhe djeges)
* 1 filxhan kafeje vaj ulliri
* 2-3 patate
* 4 domate
* 1 filxhan kafeje uje te nxehte
* kripe

Qeroni patatet dhe pritini ne kuba. Hidhini ne nje tas, shtoni pak kripe dhe shtypini pak dhe keshtu lerini pak per te pritur.
Grini qepet si per gjelle, pastroni hudhrat, grini specat. Hidhini te gjitha ne nje tenxhere, shtoni vaj ulliri dhe skuqini. Shtoni patatet dhe vazhdoni ti skuqni. Qeroni domatet, pritini ne kuba te medhenj. Shperlani patellxhanet dhe pastaj shtojini ne tenxhere. Pasi ti skuqni pak, shtoni uje te nxehte. Pasi te ziejne, ulini zjarrin. Mbyllni kapakun e tenxheres dhe lerini te ziejne derisa te zbuten patatet. (ku te piqen patatet dmth qe edhe patellxhanet jane bere ). Ne fund shtoni kripen. Kur ti servirni, mos i perzin, kujdes mos shtypni patellxhanet.
Ju befte mire.

Patellxhane dhe thjerreza jeshile ( Amerikane )

* 700 gr. patellxhane
* kripe
* 1/2 gote uji thjerreza jeshile
* uje
* 1/2 gote uji vaj ulliri
* 1 qepe e grire
* 4 thelpinj hudher e shtypur
* 2 domate te grira
* 2 speca jeshil te grira
* 2 luge gjelle gjethe menderze te grira
* 1 luge gjelle salce domatesh
* 1 luge caji piper i kuq
* 1/4 gote uji uthull shege ose balsamike

Ndani patellxhanet ne kater copa. Njeres ane te seciles pjese bejini ca viza diagonalisht. Secilen pjese ndajeni ne 3 cope diagonalisht. Te gjitha verini ne nje tepsi dhe hidhini siper kripe. Prisni nje ore ashtu.
Nderkohe, thjerrezat hidhini ne nje tigan te vogel. Siper hidhni uji sa te 5 cm dhe zijini per 15 min.. Kullojani ujin pasi te jene zier.
Ne nje tas perzini qepen, hudhren, domatet, specat, menderzen, salcen, piperin e kuq dhe 2 luge caji kripe. Patellxhanet shperlajini dhe thajini. Ne nje tenxhere hidhni 1 luge vaj ulliri dhe gjysmen e perzierjes se zarzavateve, siper gjysmen e patellxhaneve dhe siper gjysmen e thjerrezave.Pastaj perseri gjysmen e gjysmes se ngelur te zarzavateve dhe keshtu me rradhe deri sa te mbarojne. Vajin e ullirit qe ngelet hidheni siper dhe anash. Ne fund hidhni uthullen.
Ndizni zjarrin dhe lereni te ziej. Pasi te ziej ulni zjarrin, vini kapakun dhe lerini per 1.5 ore, derisa te zbuten patellxhanet. Servirini te nxehta, te vaketa, ose ne temp. dhome.
Ju befte mire.