Embelsire me kungull




* 2 kg kungull i embel
* 1 kg sheqer
* 1 filxhan kafeje uje



Qeroni kungullin, lajeni dhe priteni ne copa te trasha (pak a shume si shalqi, pak me e trashe).
Hidheni ne nje tenxhere, siper hidhni sheqerin dhe ujin dhe lereni te ziej te zjarr te ngadalte derisa te zbuten kungujte.
Mund ta beni edhe pa i hedhur uje fare por ne kete rast duhet ta lini nje nate gjithe naten ne tenxhere bashke me sheqerin dhe pastaj ta zieni.
Servireni me arra siper.
Ju befte mire.

Sallate me thjerreza jeshile

* 1 gote uji thjerreza jeshile
* 1/2 gote uji oriz
* 1 qepe e madhe
* 3-4 qepe te njoma, jeshile
* 1-2 karrota te renduara
* domate
* koper
* majdanoz
* mendez e njome (nenexhik)
* vaj ulliri
* lengu i 1 limoni
* piper i zi
* kripe

Ne nje tenxhere hidhni thjerrezat jeshile dhe mbulojini me uje, zijini derisa te zbuten mire.
Ne nje tenxhere tjeter zini orizin me 1 gote uji uje.
Kullovi thjerrezat dhe perzini me orizin. Qepet pritini ne forme gjysem rrethi dhe skuqini, siper shtoni karrotat dhe vazhdoni ti skuqni per 2-3 minuta dhe shtojani thjerrezave dhe orizit.
Shtoni edhe jeshillliqet e prera, erezat, kripen dhe lengun e limonit. Zbukurojeni me domate.
Ju befte mire.

Mish me zarzavate - Bahcevan Kebabi - Turke

Per 8 veta:
* 1 kg mish qingji i prere ne copeza te vogla
* 2 kokrra qepe te prera si per gjelle
* 2 karrota te prera kub
* 2 patate te prera kub
* 3-4 speca te prera ne copa te medha (ne 2 pjese)
* 3 domate te qeruara dhe prera ne feta
* 2 luge gjelle vaj ulliri
* 1 luge gjelle salce
* kripe

Ne nje tenxhere hidhni vajin e ullirit, qepet dhe mishin dhe skuqini dhe lerini te piqen derisa ta thithin ujin.
Ne nje gote me uje te valuar shkrini 1 luge gjelle salce dhe hidheni mbi mish. (kete gote shtojeni vetem pasi mishi te kete thithur uji e vet se perndryshe uji behet i turbullt) Perzini 1-2 here, pastaj shtoni uje derisa te mbulohet komplet mishi.
Ne nje tenxhere skuqni karrotat dhe patatet derisa te jene gjysem te skuqur. Pastaj hidhni ne nje pecete letre qe ti thithe vajin.
Hidhni mishin ne tepsi dhe siper shtoni zarzavatet. Zbukurojeni siper me speca dhe domate. Mbuloni tepsine me leter (folie) aluminiumi.
10-15 minuta para servisit futeni ne furre te ngrohur me para.
Mund ta servirni me pilaf.
Ju befte mire.

Qofte me patate

Per Qoftet:
* 1/2 kg mish i grire
* 2 feta buke(mesi) e lagur dhe e shtrydhur
* 1 veze
* 2 luge gjelle qumesht
* 1 thelp hudhre e shtrydhur
* 2 luge gjelle vaj ulliri
* majdanoz
* piper i zi
* rigon
* kripe
Te tjerat:
* 5 patate
* 6-7 speca
* 3 domate
* 1 filxhan kafeje vaj ulliri
* piper i zi
* kripe
* 1 filxhan kafeje uje i valuar

Perzini mire te gjithe perberesit e qofteve dhe kete brum lereni nje nate ne frigorifer.
Prisni patatet ne forme rrethore dhe hidhini siper kripe dhe piper te zi. Ne nje tepsi hidhni vaj ulliri dhe patatet. Prisni specat ne copa te medha (ne 2 pjese) dhe hidheni siper patateve. Qeroni domatet rendojini dhe hidhini siper specave.
Siper shtoni qoftet ne nje madhesi pak me te madhe se nje arre dhe hidhini 1 filxhan kafeje uje te valuar. Tepsine mbulojeni me nje leter (folie) aluminium dhe piqeni ne furre ne 250'C derisa patatet te zbuten.
Ju befte mire.

Imambajelldi

* 5 patellxhane
* 2 qepe
* 6-7 thelpinj hudhre
* 7 speca
* 6 domate
* 2 gota uji vaj
* 2 luge gjelle vaj ulliri
* majdanoz
* piper i zi
* kripe
* lengu i nje limoni

Qeroni patellxhanet, nje shirit po, nje jo dhe hiqni vetem pjesen jeshile te bishtit se ndryshe prishen. Lerini per 15min. ne uje te kripur. Pastaj skuqini nga te gjitha anet, ne tenxhere me 2 gota uji vaj, derisa te zbuten. (nqs nuk skuqen nga te gjitha anet mund te nxihen, gjithashtu zjarri duhet te jete i forte perndryshe thithin shume vaj.) Pasi te skuqen te gjitha merrini ne peceta buke prej letre.
Prisni qepet ne forme gjysem rrethi, prisni shume holle specat dhe hudhrat dhe skuqini ne tigan me vaj ulliri. Shtoni siper domatet e qeruar dhe te grira. Skuqini te gjitha mire derisa te thithe ujin dhe te filloje te trashet. Shtoni kripe, piper dhe majdanoz dhe fikni zjarrin.
Rreshtoni patellxhanet ne tepsi, hapni mesin me ndihmen e nje luge (mund ti hapni mesin edhe para se ti skuqni por mund te thithe me shume vaj) dhe mbushni me masen e pergatitur.
Sipas deshires siper mund ti vini nga nje gjysem speci. Lengun me domate te ngelur ne tigan hidheni ne tigan, hidhni edhe lengun e limonit siper dhe piqeni ne furre ne 200'C per 10-15min.
Ju befte mire.

Qofte me patellxhane

15 cope

* 1.5 kg patellxhane te gjate dhe te holle
* 4-5 speca te prere trashe
* 3-4 domate te vogla
Per Qofte:
* 1/2 kg mish i grire
* 1 veze
* 1 qepe
* 2-3 thelpinj hudhre
* 2-3 feta buke (vetem mesi, te thara ne furre dhe grira ne mikser)
* kripe
* piper i zi
Per Salce:
* 2-3 domate
* 1.5 filxhane kafeje uje
* vaj
* kripe

Prisni nga nje shirit lekuren e patellxhaneve dhe prisni ne feta per se gjati, pastaj lereni per 15 min. ne uje me kripe.
Perzini mire te gjithe perberesit e qofteve per pak minuta. Nga brumi kepusni copa ne madhesi pak me te vogel se nje veze. Rreshtojini ne nje tepsi xhami dhe futini ne furre ne 200'C.
Nderkohe qe piqen qoftet, skuqni patellxhanet sa te fillojne te marrin pak ngjyre.
Ne nje kupe zupe vini dy feta patellxhane terthorazi, siper vini nje qofte dhe mbylleni me patellxhanet, ktheni kupen permbys dhe vejeni ne ne tepsi. Siper veni nje fete domate dhe nje copez spec dhe nje stikadenti qe ta mbaj mire dhe futini ne furre ne 200'C.
Per salcen, rendoni domateti skuqini pak ne vaj shtoni ujin dhe kripen dhe lereni te ziej. Hidheni siper pjatave gjate servirjes.
Ju befte mire.

Biftek me djath kackavall

* 1 kg biftek
* 4 patate te ziera dhe te shtypura
* 1.5-2 gota uji qumesht
* 2 luge gjelle vaj ulliri
* 1 luge gjelle gjalp
* 150 gr djath kackavall
* kripe
* piper i zi

Ne nje tenxhere hidhni vajin e ullirit dhe skuqni pak, sa te filloje te marre ngjyre,bifteket nga te dyja anet. (ata qe skuqni mblidhini ne ane te tenxheres, pasi te skuqen te gjitha rreshtojini ne tenxhere) Pastaj mbyllni tenxheren me kapak, ndizni zjarrin dhe lerini bifteket derisa te zbuten dhe te thithin ujin.(nqs ska ngel uje shtoni nje filxhan kafe uje te valuar, mos i lini te thahen se ngjiten me njeri tjetrin ne furre).
Rreshtoni bifteket ne tepsi, hidhni kripe dhe piper nga siper. Mbulojeni mishin me leter (folie) aluminiumi dhe lereni menjane
Nderkohe ne nje tenxhere hidhni patatet e ziera dhe te shtypura, shtoni nje luge gjelle gjalp dhe perzini mire. Duke shtuar qumeshtin pak e nga pak beni purene. Nqs nuk eshte bere mire perzieni me blender. (duhet te dale nje pure e bute, si brum keku). Hidhni purene mbi bifteket dhe mbulojini te gjithe.
Futini ne furre ne 200'C dhe lereni derisa pureja te filloje te thahet pak nga siper.(20-25 min.)
Pastaj siper hidhni djathin kackavall te renduar ne menyre qe te mbuloni gjithe siperfaqen, futeni prape ne furre derisa te shkrije djathi dhe te marre pak ngjyre te kuqrremte. Priteni katrore si byrekun.
Ju befte mire.

Qofte Hasan Pasha (me pure) - Turke

Per 8 veta:
Per qofte:
* 750 gr mish i grire
* 1 kokerr qepe
* 2 veze
* 2 feta buke e ndenjur, e lagur dhe e shtrydhur
* piper i zi
* kripe
Per pure:
* 5-6 patate
* 1 veze
* 2 luge gjelle gjalp
* 1/2 gote uji qumesht
* kripe
Uje me salce:
* 1 gote uji uje
* 1 luge gjelle salce

Per pure: Qeroni patatet, zijini dhe pastaj shtypini mire (me blender me kollaj). Ne nje tenxhere shkrini gjalpin, shtoni patatet dhe vezet dhe perzini. Shtoni pak nga pak qumesht duke e perzier. Ne fund shtoni kripen dhe beni pure.
Qoftet: Perzini te gjithe perberesit e qofteve. Nga brumi ndani copa ne madhesi arre dhe beni nje vrime ne mes. Rreshtoni qoftet ne nje tepsi te lyer me vaj, siper qofteve hidhni 2 luge gjelle vaj dhe piqini ne furre ne 200'C per 15-20 minuta. (nqs piqen shume dalin te thata.)
Sapo ti nxirrni nga furra mbushni vrimat e qofteve me pure (nga 2 luge caji) dhe siper qofteve hidhni salcen e shkrire me uje. Futini prape ne furre dhe piqini derisa te skuqen.
Ju befte mire.

Kofshe Pule - Stil Buffalo


* 1/3 gote uji miell
* 8 kofshe pule
* 2 luge caj piper i kuq
* 1/4 gote uji vaj ulliri
* 1/4 gote uji ketchup
* 1 luge gjelle gjalp i shkrire
* 1 - 2 luge gjelle salce djegese
* kripe

Ne nje ene perzini miellin, piperin e kuq dhe kripen dhe brenda hidhni kofshet e pules.
Ngrohni tiganin dhe hidhni vajin. Skuqni kofshet mire nga te gjitha anet. (Ne menyre qe te piqen mire mund ti fusni pak edhe te zgara e furres.)
Ketchup-in, gjalpin dhe salcen djegese perzieni mire. Ne kete salce kaloni kofshet e nxehta.
Mund ti servirni te shoqeruar me zarzavate (patate, lulelaker etj.) ose me nje perzierje kosi me djathe.
Ju befte mire.

Qofte me spinaq


* 1/2 kg mish i grire
* 2 feta buke te ndenjur, te lagura dhe te shtrydhura.
* 2 luge gjelle vaj ulliri
* 1 luge gjelle kos
* 1 luge kafeje kripe
* 1 kokerr veze
Per mbushje:
* 1 kokerr qepe
* 1/2 kg spinaq

Pastroni spinaqin, priteni dhe skuqeni mire bashke me qepen.
Te gjithe perberesit e tjere perzini mire. Brumin e formuar ndajeni ne copa ne madhesi te nje veze dhe me gishtin e madh hapini mesin. Fusni nga perzierja me spinaq dhe mbylleni prap. Rreshtojini ne nje tepsi te lyer me vaj dhe piqini ne furre me 180'C.
Ju befte mire.

Pule me salce dhe kerpudha

* 1 - 2 kokrra qepe
* 2 gota uji pule e prere ne copeza
* 1 gote uji qumesht
* 2 gota uji kerpudha te grira
* 1 filxhan kafe bizele e konsevuar
* 3 luge gjelle miell
* 3 luge gjelle gjalp
* 1 gote uji leng pule ose uje
* rigon
* piper i zi
* kripe

Shkrini gjalpin, shtoni qepet, dhe pasi te zbuten shtoni kerpudhat, rregullojini me kripe, rigon dhe piper te zi. Para se kerpudhat te fillojne te skuqen shtoni miellin dhe skuqini per pak minuta.
Shtoni lengun e pules ose ujin dhe qumeshtin. Rriteni pak zjarrin dhe perzini mire.
Pastaj shtoni pulen dhe bizelet. Ulni zjarrin dhe prisni derisa te trashet salca dhe te ziej mishi.
Shoqerojeni me makarona ose pilaf.
Ju befte mire.

Pule me bullgur, shoqeruar me limon dhe domate

* 5-6 fileto pule
* 1 kokerr qepe
* 2 luge gjelle vaj ulliri
* 2 kokrra domate
* 3 thelpinj hudher
* 1/4 lekure limoni e renduar
* 1 gote uji bulgur
* 1.5 gota uji leng pule ose uje te valuar
* 1 gote uji bizele e konservuar
* 1 kokerr limon ne feta
* kripe

Ne nje tenxhere skuqni filetot e pules nga te dyja anet. Pas skuqjes merrini ne nje pjate.
Ne te njejtin tenxhere me vaj skuqni qepen. Shtoni domatet, hudhren dhe lekuren e limonit dhe piqini per 2-3 minuta.
Merrini prape filetot ne tenxhere piqini dhe pak dhe shtoni bullgurin. Shtoni uje te valuar derisa te mbulohen mire dhe kripe. Veni kapakun dhe prisni derisa bullguri te ziej mire dhe te mos ngeli me uje.
Pastaj shtoni bizelet dhe servireni te shoqeruar me feta limoni.
Ju befte mire.

Hunkar Begendi - Ushqim Turk

* 4 patellxhane
* 3 luge gjelle miell
* 2 gota uji qumesht
* 1 gote uji djath kackavall i renduar
* piper i zi, kripe
Per mishin:
* 500 gr mish vici i prere ne shirita
* 1 qepe
* 3 thelpinj hudher
* 2 domate
* 2 speca
* 1 gote uji kerpudha (sipas deshires)
* 1 luge gjelle salce
* 1 gjethe dafine
* kripe

Skuqni mishin me pak vaj, shtoni qepet dhe hudhrat.Pastaj shtoni kerpudhat dhe salcen dhe vazhdoni te skuqni. Shtoni uje qe te zieje. Pas pak hidhni gjethen e dafines domatet dhe specat dhe lereni te ziej mire.
Patellxhanet piqini ne furre ose mbeshtillini me leter (folie) aluminiumi dhe lereni te piqen mbi zjarr. Pasi te jene pjekur, pastrojini duke i qeruar lekuren dhe pritini holle.
Ne nje tenxhere, skuqni miellin dhe shtoni patellxhanet, shtypini mire dhe skuqini. Shtoni qumeshtin dhe vazhdoni te perzini. Pasi te jete formuar nje mase homogjene shtoni djathin kackavall dhe perzini derisa te shkrije djathi.
Pasi te jete bere, kete mase hidheni ne pjate dhe siper shtoni mishin.
Ju befte mire.

Fajita - Ushqim meksikan

* 400 gr. mish pule ose vici i prere zhyljen (ne forme gishti)
* 2 speca te kuq
* 2 speca jeshil
* 2 speca te verdhe
* 2 qepe te prera ne forme gjysem rrethi
* majdanoz
* qepe te njoma
* 3 thelpinj hudhre te shtypur
* vaj
* piper i kuq
* rigon
* kripe

Mishin e prere lereni te prese per 10-15 minuta ne nje ene me vaj, hudher, kripe dhe ereza.
Ne nje tigan me pak vaj skuqni qepet dhe specat te prera zhyljen. Pasi te jene zbutur hidhni mishin dhe skuqini duke i perzier me luge druri.
Qepet e njoma dhe majdanozin pritini holle dhe zbukuroni pjaten me to.
Ju befte mire.

Mini Pica-Praktike

* 9 feta buke
* 3 patellxhane
* 3 speca te kuq
* djath i bardhe
* djath kackavall
* majdanoz
* hudher
* qepe te njoma
* vaj ulliri
* piper i zi
* kripe

Patellxhanet dhe specat i piqini ne zgare dhe pastaj pritini ne copeza te vogla katrore.
Hidhini ne nje ene dhe shtoni djathin e bardhe, majdanoz, hudher, qepe te njome, vaj, piper dhe kripe dhe perzini mire.
Kete perzierje hidheni siper fetave te bukes dhe mbi te hidhni edhe pak djath kackavall dhe futini ne furre ne 180'C.

Ju befte mire.

Patellxhane te mbushur me djathra (Pabuxhaki-Greke)

* 4 patellxhane
* 4 qepe te njoma
* 2 speca jeshil
* 2 domate
* 5 gjethe feslegeni
* 2 veze
* 1 gote uji me djath te bardhe dhe kackavall
* majdanoz
* piper i zi dhe i kuq
* vaj ulliri
* kripe

Patellxhanet piqini ne zgare dhe qerojini. Ne nje ene hidhni domatet e grira, specat, dhe qepet e njoma dhe perzini. Shtoni djathin e bardhe dhe kackavall, vezet, majdanozin, feslegenin dhe erezat dhe perzini te gjitha(mund ti shtoni edhe pak hudher) .
Patellxhanet hapini ne mes dhe mbushini me kete perzierje. Siper vini nga nje fete domate dhe djath kackavall dhe futini ne furre ne 180'C derisa te shkrije djathi. Servireni te nxehte.
Nje zgjidhje per ata qe jane ne diete.
Ju befte mire.

Pice patellxhanesh

* 2 patellxhane te medhenj
* 150 gr. djath te bardhe
* 6 thelpinj hudhre te shtypur
* 2 domate
* majdanoz ose qepe te njoma
* vaj ulliri
* djath kackavall
* piper i zi dhe i kuq
* menderz ( nenexhik)

Patellxhanet pastrojini, pritini ne forme rrethore rreth 1 cm trashesi dhe lerini ne uje me kripe per 30 minuta. Pastaj fshijini, rreshtojini ne tepsi, hidhni siper vaj ulliri dhe hudher, futini ne furre dhe piqini derisa te zbuten patellxhanet (rreth 10-15 minuta).
Ne nje ene, perzini djathin e bardhe, majdanozin, piperin dhe menderzen dhe hidheni siper patellxhaneve, ne fund veni domatet e prera forme rrethore dhe qe u eshte hequr lekura dhe futeni perseri ne furre. 5 minuta para se ta nxirrni nga furra, hidhni djathin kackavall dhe lereni derisa te shkrije. Servireni te nxehte.
Nje pice shume e shijshme per ata qe mbajne diete.
Ju befte mire.

Muffin me prase (ne kupa)

* 3 prase
* 3-4 speca te kuq
* 3 veze
* 2 luge gjelle kos
* 100 gr. kackavall i renduar
* 1 luge caji sode buke
* 1.5 gota uji miell
* vaj
* piper i zi
* kripe

Specat e kuq dhe praset, pasi ti keni prere skuqini ne nje tenxhere me vaj
.
Ne nje ene tjeter, rrihni vezet me kosin, pastaj shtoni praset dhe specat e skuqur dhe perzini.
Shtoni djathin kackavall dhe miellin dhe perzini te gjitha bashke. Pastaj hidhini ne kupat muffin (kupa qe durojne nxehtesi furre), siper edhe pak kackavall dhe futeni ne furre ne 180'C.
Ju befte mire.

Lulelaker furre me kos

* 1 lulelaker
* 1 gote uji kos
* 1 gote miell galeta
* vaj
* 2 thelpinj hudher
* kripe

Pastroni lulelakren dhe zieni pa e prere. Pastaj lyeni siper me vaj, hidhni miell galeta persiper dhe ne fund lyeni mire me kos. Piqeni ne furre derisa te marre nje ngjyre te kuqrremte.
Priteni ne feta dhe servireni te ngrohte.
Ju befte mire.

Prase me karrota

* 1/2 kg prase
* 2 karrota
* 1 qepe
* 2 speca te kuq
* 1 filxhan kafe oriz
* 1 luge caji salce speci
* 1/2 filxhan kafe vaj ulliri
* piper i kuq
* kripe

Prisni praset ne trashesi 1-2 cm, karrotat 1/2 cm dhe specat te vegjel.
Ne nje tenxhere skuqni qepen, karrotat dhe specat, pastaj shtoni dhe salcen, praset, kripen dhe piperin dhe ne zjarr te ngadalte lereni te ziejne derisa te zbuten karrotat dhe praset. Pastaj shtoni orizin dhe nje filxhan uje te nxehte dhe perseri ne zjarr te ngadalte lereni te ziejne perisa te behet orizi. Siper mund ti hidhni leng limoni.
Ju befte mire.

Prase me oriz dhe kos

* 1 kg prase
* 1 gote uji oriz
* 2,5 gota uji uje
* kos
* hudhra
* piper i kuq
* vaj
* kripe

Pastroni dhe prisni praset. Ne nje tenxhere, hidhni praset dhe orizin, shtoni uje dhe lerini te ziejne. Pastaj lereni te ftohen, pasi te ftohen hidhni kosin me hudhrat e shtypura, siper kosit hidhni piperin e kuq te skuqur me pak vaj.
Ju befte mire.

Prase me veze

* 1 kg prase
* qepe dhe hudhra te njoma
* 1 luge gjelle gjalp
* 1 luge gjelle salce
* 3 kokrra veze
* 1 gote uji kos
* koper
* piper i zi
* kripe

Pritini praset holle dhe skuqini ne gjalp dhe pak vaj. Pasi te skuqen hidhni salcen, qepet dhe hudhrat e prera, kripen dhe piperin.
Sapo te jete bere, hidhni vezet dhe pasi te behen dhe vezet mund ta servirni. Servireni me kos siper dhe koper.
Ju befte mire.

Kunguj me veze

* 4 kunguj
* 1 qepe
* 1 domate
* 4 veze
* 2 thelpinj hudhre
* vaj ulliri
* piper i zi
* kripe

Ne nje tenxhere hidhni vajin e ullirit. Siper shtoni qepet e grira, kungujte e grire ne trashesine e gishtit, domatet e grira kub, hudhrat, kripe dhe piper dhe lereni te ziej pa shtuar fare uje.
Ne nje ene, rrihni vezet dhe shtojini ne tenxhere pasi kungujte te jene zbutur dhe perzini bashke.
Sapo te jete bere, mbyllni zjarrin dhe lereni per pak mınuta te prese. Servireni te nxehte.
Ju befte mire.

Kunguj Graten

* 5 kunguj
* 100 gr. djath i bardhe
* 100 gr. djath kackavall te renduar
* 5 qepe te njoma (jeshile)
* koper
* majdanoz
* feslegen
* piper i zi
* kripe
Per salcen beshamel:
* 2 gota uji qumesht
* 2 luge gjelle miell
* vaj
* piper i zi
* kripe

Pritini kungujt per se gjati dhe zijini. Ne nje ene perzini djathin kackavall, djathin e bardhe, qepet e njoma, koperin, majdanozin dhe feslegenin te prere.
Hiqni mesin e kungujve te zier, priteni dhe shtojani perzierjes. Me kete perzierje mbushni kungujte dhe rreshtojini ne nje tepsi.
Ne anen tjeter pergatisni salcen beshamel. Ne nje tenxhere hidhni kaq vaj dhe skuqni miellin, pastaj shtoni qumeshtin, kripe, piper te zi dhe perzini mire derisa te ziej. Pasi te ziej, hidheni siper kungujve dhe futeni ne furre me 180'C. Sipas deshires, mund ta servirni me salce domatesh.
Ju befte mire
.

Karrota me oriz

* 1 kg karrota
* 2 kokrra qepe
* 2 kokrra domate
* 2 luge gjelle oriz
* 2 luge caji rrush i thate (per gjelle)
* vaj ulliri
* kripe
* koper per zbukurim

Prisni qepet ne forme gjysem rrethore dhe skuqini ne vaj ulliri. Karrotat pritini ne forme pak te pjerret dhe shtojani qepeve. Pastaj shtoni orizin, rrushin e thate, kripen dhe siper fare domatet e grira, shtoni uje dhe lereni te ziej. Mund ta zbukuroni me koper gjate servirjes.
Ju befte mire.

Spinaq ne furre

* 1 kg spinaq
* 2 kokrra qepe
* 3 thelpinj hudher
* vaj
* piper i zi
* kripe
Salca Beshamel:
* 2,5 gota uji qumesht
* 2 luge gjelle miell
* vaj
* piper i zi
* kripe

Per siper:
* djath kackavall i renduar

Ne nje tenxhere, skuqni qepen dhe hudhrat, siper shtoni edhe spinaqin, kripen piperin dhe skuqini bashke.
Pastaj hidhini te gjitha keto ne nje tepsi.
Per Salcen e beshamelit:
Skuqni miellin ne pak vaj, shtoni siper qumeshtin e ftohte, kripen dhe piperin dhe duke e perzier lereni te ziej pak. Kete salce hidheni siper spinaqit, siper shtoni edhe djathin kackavall, siper mund ti hidhni edhe pak piper te kuq, dhe lereni te piqet ne furre me 180'C.
Ju befte mire.

Kek me leng qershie


* 4 kokrra veze
* 2 gota uji sheqer
* 2 luge gjelle kakao
* 1 gote uji qumesht
* 1 gote uji vaj
* 1 gote uji miell
* sode buke
* vanilie
* 1 gote uji leng qershie
1. Ne nje ene, perzini vezet, sheqerin, kakaon, qumeshtin dhe vajin, nga kjo perzierje ndani menjane nje gote.
2. Shtoni miellin dhe vanilien perzini dhe pastaj shtoni soden e bukes dhe perzin me mikser 2-3 here ne shpejtesi te ngadalte.
3. Hidhni kete mase ne nje tepsi keku katrore dhe piqeni ne 180'C per 50 minuta. Pasi te piqet fikni furren, hidhni siper kekut lengun e qershise lereni 3-5 minuta sa ta thithe dhe pastaj hidhni goten e perzierjes qe kishit lene menjane. Futeni kekun prape ne furre dhe lereni ne nxehtesine e furres.
Ju befte mire.

Kek me kos

* 3 kokrra veze
* 1,5 filxhane kafe sheqer
* 4,5 filxhane kafe kos
* 50 gr gjalp i shkrire
* 4,5 filxhane miell
* 4.5 filxhane kafe miell misri
* 2 luge caji sode buke
* 1 luge caji vanilie
* arre kokosi
Sherbeti:
* 4 gota uji sheqer
* 4,5 gota uji uje
* 1/2 limon

Per sherbetin, zini ujin, sheqerin dhe gjysmen e limonit. Kur te filloje te trashet hiqni limonin dhe lereni sherbetin te ftohet. ( Sherbeti pasi zien lihet edhe 15-20 minuta)
Rrihni mire vezet dhe sheqerin derisa te perftoni nje mase si te bardhe. Shtoni kosin dhe gjalpin.
Me pas, shtoni miellin, miellin e misrit, soden e bukes dhe vanilien dhe perzini me mikser ne shpejtesi te ulet.
Hidhni kete mase ne nje tepsi katrore keku te lyer me gjalp she sperkatur me pak sheqer.
Futeni ne furre te ngrohur 200'C derisa te skuqen te gjitha anet. Ne minutat e fundit mund ta piqni ne 150'C.
Sapo ta nxirrni nga furra, hidhni siper sherbetin. Pasi ta kete marre te gjithe sherbetin zbukurojeni me arre kokosi.
Ju befte mire.

Pasta Mozaik

* 1,5 paket biskota (petit beurre)
* 150 gr gjalp
* 3 kokrra veze
* 6 luge gjelle sheqer puder
* 6 luge gjelle kakao
* pak uje ose qumesht (rreth 2 luge)

Ne fillim shkrini gjalpin, nderkohe qe ai shkrin rrihni mire vezet me mikser pastaj shtoni gjalpin e shkrire dhe perzini derisa sa te ftohet. Shtoni sheqerin dhe kakaon dhe perzini mire derisa te perftoni nje mase homogjene.
Ne nje tas tjeter thyeni biskotat dhe hidhini tek masa me kakao, perzini perseri dhe shtoni pak uje ose qumesht dhe perzini derisa te perftoni nje as as shume te forte as shume te bute.
Hidheni kete mase ne nje leter (folie) aluminiumi, jepeni nje forme piramide ose elipsi ( si te deshironi ) dhe lereni per te pakten 5 ore tek pjesa e ngrirjes se frigoriferit.

Siper mund ti hidhni krem cokollate:
* 250 ml qumesht
* 75 gr sheqer
* 10 gr niseshte
* 200 gr cokollate
* 15 gr kakao
Zini bashke qumeshtin dhe sheqerin. Kakaon dhe niseshten shkrieni me pak uje dhe shtojeni qumeshtit. Shtoni cokallaten e prere ne copeza te vogla dhe perzieni derisa te perftoni nje mase homogjene. Kete krem mund ta perdorni ne embelsira te ndryshme.
Ju befte mire.

Kek me portokall dhe karrota

* 3 veze
* 1/2 gote uji vaj
* 1/2 gote uji leng portokalli
* 2 gota uji miell
* 1 gote uji sheqer
* lekura e nje portokalli e renduar
* 1-2 karrota te renduara
* 1 luge caji sode buke
* arra ose lajthi per siper

Rrihni mire vezet dhe sheqerin. Shtoni me rradhe vajin, lengun e portokallit, lekuren e portokallit te renduar dhe karrotat. Ne nje tas tjeter perzini miellin dhe soden e bukes, pastaj shtojeni edhe ate.
Ne kallepin e kekut te lyer me gjalp hidhni te gjithe masen dhe piqeni ne furre me 175'C.
Servireni duke i hedhur siper arra ose lajthi.
Ju befte mire.

Panna Cotta - Puding Italian me fruta

* 2 luge gjelle uje
* 2 luge caji xhelatin
* 1 gote uji krem
* 7 luge gjelle sheqer
* 3/4 luge caji esence vanilie
* 2 gota uji latticello ( buttermilk) ( nese nuk keni mund te perdorni kos )
* 2 gota uji fruta tropikal su (kivi, banane, etj.)

1. Hidhni ujin ne nje tas, siper shtoni xhelatinen dhe prisni 10 minuta.
2. Kremin dhe sheqerin hidheni ne nje tigan, ne zjarr mesatar perzini derisa te shkrije sheqeri dhe te ngrohet perzierja. (mos e leni te ziej)
3. Hiqeni nga zjarri, perzieni me masen me xhelatine derisa te shkrije xhelatina dhe prisni 45 minuta ne temperature dhome.
4. Kosin (latticello/buttermilk) dhe vanilien shtojani kremit dhe kullojeni kete perzierje.
5. Ndajeni kete mase ne 6 kupa zupe (3/4 e kupes) dhe lereni ne frigofer per 6 ore ose 1 dite.
Te nesermen, kaloni nje thike anash kupave, secilen lereni ne uje te nxehte 30-45 seconda (ne thellesi 2 cm) dhe kthejeni menjehere permbys, me koke poshte.
Ju befte mire.

Paste Piramide

* 500 gr biskota normale ( petit beurre )
* 150 gr gjalp
* 4 luge gjelle kakao
* 1 gote uji qumesht
* nga nje gjysem gote uji arra, fiq te thate, kajsi te thate
* 2-3 luge gjelle arre kokosi

1. Shkrini gjalpin dhe perzieni me qumesht dhe kakao.
2. Thyeni biskotat dhe perzini ne qumesht, shtoni arrat, fiqte dhe kajsite.
3. Perzierjen mbeshtilleni ne forme piramide me leter ( folie) aluminiumi.
4. Futeni te pjese e ngrirjes se frigoriferit per 2-3 ore.
5. Pasi te jete ngrire, hidhini arre kokosi dhe priteni per servis.
Ju befte mire.

Kasekuchen-Cheesecake Gjerman

Per brumin:
*1 kokerr veze
*75 gr sheqer
*125 gr gjalp
*2.5 gota uji miell
*1 luge caji sode buke
Per siper;
Perzierja e pare:
*1/2 kg kos
*250 gr gjize e embel
*1/2 kg qumesht
Perzierja e dyte:
*2 kokrra veze
*1 filxhan caji vaj
*200 gr sheqer
*1 paket puding me vanilie
Per siper:
*arre kokosi dhe mandarina (ose ndonje frute tjeter sipas deshires)

1. Perberesit e brumit perzihen mire dhe hidhen ne tepsine e kekut te cilen e keni lyer me gjalp me perpara.
2. Ndizeni furren ne 180'C. Perzini perberesit e perzierjes se pare ne nje tas, dhe perberesit e perzierjes se dyte ne nje tas tjeter. Pastaj perzini te dy masat bashke, do te perftoni nje mase te lengshme, kete mase hidheni mbi brumin e kekut ne tepsi.
3. Piqeni ne furre per rreth 1 ore, derisa perzierja lart te trashet dhe anet te fillojne te skuqen. Pasi te piqet, fikni furren dhe lereni brenda ne furre edhe 1 ore. Te nesermen hiqeni nga tepsia dhe mund ta servirni.
Ju befte mire.

Kek me karrota

*4-5 veze
*1,5 gote uji sheqer
*1 gote uji karrote e renduar
*1 gote uji arra te thyera
*2 gota uji miell
*1,5 luge caji kanelle
*1 luge caji sode buke
*sheqer puder per zbukurim

1 Ne nje ene te madhe thyeni vezet, shtoni sheqerin dhe rrihini mire derisa te shkrije sheqeri. (me mikser te graduar te shpejtesia me e madhe do ishte me mire)
2. Shtoni karrotat dhe arrat dhe vazhdoni ta perzini.
3. Duke shtuar edhe miellin dhe kanellen arrini te perftoni nje mase homogjene.
4. Shtoni edhe soden e bukes dhe perzieni perseri me shpejtesi me te ulet per 2-3 here.
5. Ndizni furren ne 175'C. Lyeni mire kallepin (tepsine) e kekut nga brenda me gjalp.
6. Hidhni masen ne kallep, dhe piqeni mire. Pasi te piqet, lereni te ftohet pak pastaj hiqeni nga kallepi. Pasi te ftohet zbukurojeni me sheqer puder. ( mos e hidhni te nxehte sepse shkrin sheqeri )
Ju befte mire.

Sheqerpare

* 125 gr gjalp
* 1/2 gote uji sheqer puder
* 2 luge gjelle miell misri
* 2 gota uji miell
* 1 kokerr veze
* 1 luge gjelle arre kokosi
* 1 luge caji sode buke
* 1 luge caji vanilie
Sherbeti:
* 3/2 gota uji sheqer
* 2 gota uji uje
* lengu i cerek limoni
*Siper: lajthi kokerr
(Ne foto jane 2 masa)

1. Gjalpin, sheqerin, miellin e misrit, arren e kokosit, vezen, miellin, vanilien dhe soden perzini dhe perfitoni nje mase te bute. (Miellin shtojeni pak e nga pak)
2. Ndani ne topa te vegjel dhe jepni form si ne foto, rreshtojini ne tepsi,siper mund ti vini nga nje lajthi.
3. Futini ne furre te nxehte dhe piqini.
Sherbeti:
1. Ne nje tenxhere zini ujin dhe sheqerin, 5 minuta pasi te ziej shtoni leng limoni dhe lereni te ziej edhe per pak kohe.
2. Hiqeni nga zjarri dhe lereni te ftohet.
3. Sheqerparet pasi te jene pjekur, lereni 3 minuta te presin. Pas 3 minutash hidhni sherbetin e vaket.
4. Siper tepsise, vendosni nje tepsi tjeter dhe lereni te prese deri per servirje.
Ju befte mire.

Revani

* 4 kokrra veze
* 75 gr gjalp i shkrire
* 3 filxhane kafe sheqer
* 3 filxhane kafe kos
* 5 filxhane kafe miell i bardhe
* 1,5 filxhane kafe miell misri
* 2 luge caji sode buke
* 1 luge caji vanilie
* 1 gote uji arra

Sherbeti:
* 3 gota uji sheqer
* 3 gota uji uje

1. Rrihni vezet dhe sheqerin. Shtoni dhe perberesit e tjere dhe perzini derisa te perfitoni nje mase si per kek.
2. Hidheni kete mase ne tepsine e lyer me gjajp dhe te sperkatur me pak sheqer dhe piqeni ne furre me 175'C derisa te filloje te skuqet.
3. Per te pergatitur sherbetin, ne nje tenxhere hidhni ujin dhe sheqerin. Pasi te filloje te ziej, lereni edhe per 15 minuta te ziej.Para se ta hiqni nga zjarri hidhni 2-3 pika leng limoni.
4. Sherbetin e vaket hidheni mbi revani dhe zbukurojeni me arra kokosi.
Ju befte mire.

Embelsire me karrota

* 1/2 kg karrota (rreth 5 cope karrota)
* 1 gote uji sheqer (rreth 200 ml)
* 1 paket biskota te thjeshta (petit beurre)
* 1 kokerr molle
* 1/2 gote uji arra
* 1 luge caji kanelle
* 2-3 luge gjelle uje
* arre kokosi

Karrotat dhe molla e renduar hidhen ne nje tenxhere dhe shtohet sheqer dhe shume pak uje.
Perzihen mire derisa te mos ngeli me uje, dhe pastaj lihen te ftohen.
Biskotat dhe arrat therrmohen mire derisa te behen si miell, mund te perdoret mikser me mire.
Hidhen biskotat te karrotat e ftohura, shtohet kanelle dhe perzihen mire.
Pasi eshte perzier mire, ndahet ne topa te vegjel sa kokrra e arres dhe zhyten ne arre kokosi.
Lihet ne frigorifer per 2 ore.
Ju befte mire.

Karrota me kos

* 4 karrota
* 1 gote uji kos
* 2 thelpinj hudher
* kripe

Karrotat i qerojme, rendojme dhe i skuqim pak ne nje tigan.
Ne nje tas perziejme kosin, hudhren dhe kripen dhe shtojme karrotat pasi te jene ftohur.
Sipas deshires mund ti hidhni edhe majdanoz.
Ju befte mire.

Sallate me lulelaker

*1/2 lulelaker

*1 gote kos

*2 thelpinj hudhre

*piper i kuq

*kripe


Pastrojeni lulelakren, priteni dhe zieni.

Lulelakren e zier ndajeni ne copeza te vogla dhe perzieni me kosin me hudher, shtojini kripe dhe siper hidhini piper te kuq dhe vaj ulliri.

Ju befte mire


Kupa me kafe

*2 luge gjelle kafe turke
*1 luge gjelle neskafe
*1 gote uji sheqer
*1/2 gote uji mielli
*1/2 gote uji niseshte
*1 luge vanilie
* 4,5 gote uji qumesht

Hidhini te gjitha ne nje tenxhere, perzini vazhdimisht derisa te ziejne.
Pastaj hidhini ne kupa zupe dhe zbukurojini me arra/ lajthi/ bajame/ fistik dhe / ose fruta.
Ju befte mire.

Patellxhane sade :)

*4 cope patellxhane
*5-6 thelpinj hudher
*2 kokrra domate
*2 speca
*vaj ulliri
*kripe
*kos


4 patellxhanet qerohen komplet dhe priten ne trashesi per tu skuqur. Skuqen lehte ne vaj ulliri ose normal dhe lihen ne nje pecete qe te leshojne vajin.Patellxhanet dhe hudhren hidhini ne nje tenxhere me pak vaj ulliri, shtoni pak uje te vaket dhe lerini te zieje ne zjarr te ngadalte per pak minuta. Specat piqini ne zjarr (direkt mbi zjarr ose ne furre), domatet pritini ne feta dhe shtojani gjelles. Pasi te jete zier mire ne zjarr te ngadalte servireni me kos.

Ju befte mire

Patellxhane te mbushur

*6 cope patellxhane
*2 kokrra qepe
*250 gr mish i grire
*2 kokrra domate
*1 luge salce
*5-6 thelpinj hudhre
*2-3 speca jeshile
*majdanoz
*piper i zi
*piper i kuq
*kripe

Pastrohen patellxhanet, u hiqet maja dhe fundi dhe qerohet nje shirit po, nje jo dhe cahen ne mes.Per tu siguruar qe patellxhanet mos dalin te hidhur, lihen te presin ne uje me kripe per gjysem ore. Pastaj i heqim ujin, i thajme dhe i skuqim ne vaj te nxehte.
Ne nje tenxhere skuqim qepen, hudhren, mishin e grire, domatet dhe specat, shtojme dhe majdanozin, erezat dhe kripen.
Me kete mase mbushim patellxhanet, dhe i rreshtojme ne tepsi.
Ne nje gote te nxehte me uje, shkrini nje luge salce dhe hidhjani siper patellxhaneve.
Mund ti zbukuroni me feta domatesh dhe speca.
Lerine te piqen ne furre per rreth 10-15 minuta.
Ju befte mire.

Kunguj te mbushur me oriz

*1 kg kunguj
*1 gote uji oriz
*300 gr mish i grire
*2 kokrra domate
*2 kokrra qepe
*1 luge salce
*majdanoz
*piper
*menderz(nenexhik)
*kripe

Per te pergatitur mbushjen, Skuqni ne nje tenxhere qepen, orizin, mishin e grire, pastaj shtoni domatet e renduara, salcen, majdanozin, erezat dhe kripen.
Kungujt qerohen, lahen, ne qofte se jane te medhenj ndahen per gjysem, i hiqet mesi dhe mbushen me masen e pergatitur me lart.
Kungujt e mbushur piqen ne furre per rreth 30 minuta.
Siper mund ti hidhni kos me hudher te shtypur.
Ju befte mire.

Kunguj me djath

*1/2 kg kunguj
*300 gr gjize
*150 gr djath kackavall
*koper/majdanoz
*vaj ulliri
*domate per zbukurim

Qeroni kungujt dhe zini per 10 minuta ne uje me kripe.
Priten per se gjati dhe hiqet pjesa e mesit me nje luge te vogel.
Perzihet gjiza me koper dhe mbushen kungujte me kete perzierje. (Mund ti shtohet edhe ereza te tjera sipas deshires.)
Siper hidhet djathin kackavall i renduar dhe pak vaj ulliri.
Lyhet tepsia me pak vaj, vihen kungujt dhe piqen per 15 minuta, derisa te shkrije djathi.
Mund te zbukorohet me domate ose speca.
Ju befte mire

Hajdari - Salce kosi me ereza

*1 gote salce kosi
*2 thelpinj hudher
*koper
*menderz (nenexhik)
*kripe

Perzini mire gjithe perberesit e mesiperm, dhe lereni te prese per 15 minuta ne frigorifer.
Zbukurojeni me majdanoz.
Ju befte mire.

Muhammara - Me salce dhe arra

*150gr arra te thyera ne mikser
*2 feta buke te ndenjuara pa kore
*1 limon i shtrydhur
*1 filxhan vaj ulliri
*2 thelpinj hudhre

*1 luge caji piper i kuq

*1 luge salce speci


Lagni buken dhe perzieni me arrat, shtoni hudhrat e shtypura, limonin, vajin e ullirit, salcen dhe erezat dhe perzini mire te gjitha bashke.

Zbukurojeni siper me majdanoz dhe arra.
Ju befte mire.


Meze me arra

*300 gr. arra te thyera ne mikser
*500 gr. djath i bardhe
*5-6 thelpinj hudhre e shtypur
*vaj ulliri
*piper i kuq

Perzini arrat me hudhren, dhe shtoni djathin e shtypur.
Hidhni piperin e kuq, vajin e ullirit dhe perzieni mire.
Lereni te prese ne frigorifer per gjysem ore.
Ju befte mire.

Pice patatesh

*1 kokerr qepe e prere si per gjelle
*3-4 speca te ngrire
*4 kokrra patate te qeruara e te prera ne forme kubike
*3 salcice
*1 cope sallam/suxhuk
*1 luge vaj ulliri
*1 gote uji djath kackavall i renduar
*piper i zi
*piper i kuq
*kripe

Skuqni qepet dhe specat, pastaj shtoni salcicet dhe sallamin.
Hidhni patatet dhe perzieni, shtoni kripen dhe erezat dhe prisni derisa te piqen patatet.
Pastaj hidhini te gjitha ne tepsi (qelqi), siper hidhni djathin kackavall dhe futeni te piqet derisa te shkrije djathi.
Ju befte mire.

Gjelle me kunguj - Praktike


*1 kg kunguj
*3 kokrra qepe
*2 kokrra domate
*8 thejpinj hudhra
*kripe

Prisni qepet ne forme gjysem rrethore dhe hidhini ne nje tenxhere, pastaj hidhni domatet e prera.
Qeroni kungujte, ndajini per gjysem, pritini ne trashesi 2 cm dhe hidhini siper domateve.
Siper hidhni kripe, hudhrat dhe vaj ulliri dhe piqini ne zjarr mesatar pa shtuar uje.
Servireni duke i hedhur kos dhe koper siper.
Ju befte mire